Dyslexie

 

Kluitman-boeken in het lettertype Dyslexie

 

 


Maakt lezen makkelijker voor kinderen met dyslexie

Wij zijn supertrots op onze kinderboeken in het lettertype Dyslexie. Veel kinderen lezen een stuk gemakkelijker dankzij de speciale letters, ontworpen door Christian Boer. Voor dit speciale lettertype werd hij zelfs genomineerd voor ’s werelds grootste en belangrijkste designprijs, de INDEX-Award!

Er zijn bij Kluitman inmiddels veel kinderboeken verschenen in het lettertype Dyslexie. Voor beginnende lezers zijn er de boeken over Bas en Brit, de onhandige Mees en spannende Dino-avonturen. Meiden zullen vast gaan voor een Heksje Lilly- of Floortje-boek en jongens voor Koen Kampioen of de spannende serie Overleven in de wildernis. Ook paardenfans met dyslexie kunnen hun hart ophalen met de superleuke boeken over manege de Bleshof en de Heartland-serie. En dit is nog lang niet alles. Want als kinderen met dyslexie eenmaal zo’n boek uit hebben, willen ze alleen maar meer lezen! Kijk daarom snel bij onze boeken in het lettertype Dyslexie voor het constant uitbreidende aanbod dyslexie-boeken.

 

Hoe werkt het?

 

Mensen met dyslexie zien letters vaak gespiegeld, omgedraaid of met elkaar verwisseld. Bij ‘normale’ lettertypes lijken alle letters zoveel mogelijk op elkaar, omdat het lettertype één geheel moet zijn. Het ziet er mooier uit, maar het maakt het lezen voor iemand met dyslexie extra moeilijk omdat dyslecten de letters snel door elkaar halen.

 

Christian Boer is een grafisch vormgever die zelf al zijn hele leven kampt met dyslexie. Hij ontwikkelde daarom een nieuw lettertype waarbij de letters minder op elkaar lijken en dus minder makkelijk gedraaid, gespiegeld of verwisseld worden. Dit resulteert in minder leesfouten voor mensen met dyslexie, minder moeite met lezen en dus meer plezier in lezen!

 

Ook hebben de pagina’s tussen de regels en alinea’s door meer witruimte. Dit creëert meer rust en ruimte waardoor kinderen met dyslexie niet meteen de moed in de schoenen zinkt zodra ze een boek inkijken. Een ruim opgezette pagina gaan ze met meer enthousiasme tegemoet en willen ze liever lezen.